İşten Çıkarma Yasağı Sona Erdi

 

İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI SONA ERDİ





Covid-19 tedbirleri kapsamında 4857 sayılı İş Kanununa 16.04.2020 tarihinde ‘’İşten Çıkarma’’ yasağı olarak bilinen madde eklenmiştir. Bu maddeye göre işverenlerce İş Kanununa tabi olup olmadığına bakılmaksızın her türlü iş ve hizmet sözleşmesi feshedilememektedir. Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler, belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, işyerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetinin sona ermesi, ilgili mevzuatına göre yapılan her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi halleri ise istisna olarak düzenlenmiştir. Buna ek olarak işverenlere çalışanlarını ücretsiz izne çıkarma imkanı tanınmış ve işçinin ücretsiz izne çıkarılması sebebiyle iş akdini sonlandırması engellenmiştir.


İş Kanununa getirilen bu geçici düzenleme üç ay için getirilmiş olup, Cumhurbaşkanı’na üç aylık süreleri üçer aylık süreler ile 30.06.2021 tarihine kadar uzatma yetkisi verilmiştir.


 1 Temmuz itibariyle bu maddenin geçerliliği kalmadığından işverenler İş Kanununda belirtilen geçerli sebepler ve istisna tutulan ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırılık oluşturan diğer sebepler dışındaki sebepler ile de işçinin iş akdini sonlandırabilecektir.


Dünyada ve ülkemizde Covid-19 salgını sebebiyle ekonomik daralmanın yaşandığı bir gerçektir. Düzenlenen madde ile salgın süresince işsizliğin önüne geçilmek istenmiş, devlet tarafından işverenlerin salgın sürecini en az zarar ile kapatması için çalışanların maaşlarının bir kısmı ödenmiştir. İşten çıkarma yasağının son bulmasıyla devlet tarafından gerçekleştirilen ücret desteği de son bulmuştur.


İşten çıkarma yasağının son bulmasıyla iş hacmi azalan işverenlerin işçi çıkarma yoluna gideceği aşikardır. Hukuki süreçlerin uzun, karmaşık ve hak kayıplarına sebebiyet verebilecek olması sebebiyle İşçi-işveren uyuşmazlıklarında tarafların hukuki destek almaları gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder