İdari Yargılama Usulü Kanunu’nda Gerçekleştirilen Değişiklikler


İdari Yargılama Usulü Kanunu’nda, 08.07.2021 tarihinde kabul edilen 7331 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 14.07.2021 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanmasıyla, önemli değişiklikler yapılmıştır. Gerçekleştirilen değişikliklerde başvuru, cevap ve dava açma sürelerinin kısaltılarak süreçlerin hızlandırılması amaçlanmıştır.

 




Bu değişikliklere göre;

 

İYUK 10.maddesince İlgililer, haklarında idari davaya konu olabilecek bir işlem veya eylemin yapılması için idari makamlara başvurabilirler. Bu başvurulara ilişkin idarenin altmış günlük cevap verme süresi 7331 sayılı sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile otuz güne düşürülmüştür. Bu başvuruya verilen cevabın kesin olmaması halinde başvurucu, isteminin reddedildiğini varsayarak dava açabilir. Ancak dava açmak zorunda olmayıp kesin cevabın verilmesini de bekleyebilir. Bu takdirde dava açma süresi işlememektedir. Değişiklikten önce başvurucunun bekleyebileceği süre altı ay iken 7331 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile bu süre dört aya düşürülmüştür.

 

İYUK 11.maddesi uyarınca ilgililer dava açmadan önce, idari işlemin kaldırılması, geri alınması, değiştirilmesi veya yeni bir işlem yapılmasını üst makamdan, üst makamın olmaması halinde işlemi yapmış olan makamdan, idari dava açma süresi içinde isteyebilir. Bu başvurunun işlemeye başlayan idari dava açma süresini durduracağı kuşkusuzdur. Değişiklikten önce idarenin bu başvuruya cevap verme süresi altmış gün iken gerçekleştirilen değişiklik ile idarenin cevap verme süresi otuz güne düşürülmüştür. Bu sürede idare tarafından cevap verilmemesi halinde başvurunun reddedildiği sayılır. Otuz günlük sürenin bitiminden itibaren, başvuru ile durmuş olan dava açma süresi işlemeye devam eder.

 

İYUK 13.maddesi gereğince, idari bir eylemden hakları ihlal edilmiş olan kişilerin, idari dava açmadan önce, bu eylemleri yazılı bildirim üzerine veya başka suretle öğrendikleri tarihten itibaren bir yıl ve her halde eylem tarihinden itibaren beş yıl içinde ilgili idareye başvurarak haklarının yerine getirilmesini istemeleri gerekir. Değişiklikten önce, gerçekleştirilen başvuru hakkında altmış gün içinde cevap verilmediği hallerde, bu sürenin bitiminden itibaren dava süresi içinde dava açılabilirken, değişiklik ile idarenin cevap verme süresi otuz güne düşürülmüş ve bu sürenin bitiminden itibaren dava açılabileceği düzenlenmiştir.

 

7331 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile kararlarda bulunması gereken hususları düzenleyen İYUK 24.maddesine idari yargı süreçlerini hızlandırmak amacıyla, kararların verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde yazılıp imzalanması gerektiği eklenmiştir.

 

Son olarak 7331 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile İYUK’a Geçici Madde 10 eklenmiş olup, bu maddeye göre, değişikliklerin yürürlüğe girdiği 14.07.2021 tarihinden önce 10’uncu, 11’inci ve 13’üncü maddeler uyarınca idareye yapılmış başvurular hakkında, değişiklikten önceki sürelerin uygulanacağı düzenlenmiştir.

           

Yapılan değişiklikler incelendiğinde, idareye gerek zorunlu gerek ihtiyari olarak yapılan başvurularda idarenin cevap süresi önemli ölçüde kısaltılmıştır. Cevap süresinin bitimi ile dava açma süreleri başlayacağından dolayı idarenin işlem ve eylemlerinin muhatapları bakımından da son derece önemli olduğu açıktır.




 Değişikliğe İlişkin Kanun Metnini İncelemek İçin;


 7331 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder