İŞİN İŞÇİNİN SAĞLIĞI İÇİN TEHLİKELİ OLMASI SEBEBİYLE İŞ SÖZLEŞMESİNİN HAKLI SEBEPLE FESHİ


İşin İşçinin Sağlığı İçin Tehlikeli Olması



 İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa, işçi için haklı sebeple fesih nedeni oluşacaktır.


İşyeri koşullarından yahut işin niteliğinden kaynaklanmayan bir sebeple işçi tarafından kanunun ilgili maddesine dayanılarak iş sözleşmesi haklı sebeple fesh edilemeyecektir. İşçinin, çalışılan ortamın gürültülü olması sebebiyle işitme kaybına uğraması, tozlu ortamda çalışması sebebiyle astım hastalığına yakalanması, sürekli ağır yük kaldırmasından dolayı gerçekleşen rahatsızlıklar günümüzde en sık rastlanılan haklı sebeplerin başında gelmektedir.

İşçi hak kaybına uğramamak için, işten çıkış sebebi olarak açıkça sağlık probleminin ne olduğunu yazmalı ve işten ayrılmadan önce sağlık raporu alıp işverene sunması gerekmektedir.

Haklı sebebin ispat yükü işçi üzerindedir. İşçinin sağlık problemlerini ve bu problemlerin işin niteliğinden kaynaklandığını ispatlaması gerekmektedir. Bu sebeple işten ayrılan işçinin dava sırasında, haklı sebebin oluşup/oluşmadığının tespiti için, mahkemece rapor aldırılmasına karar verilir. Yargıtay kararları da bu yöndedir.

 

Yargıtay 9.HD., E.2012/23055 K.2014/25544 T.08.09.2014

 

‘’Mahkemece, iş akdinin davacı işçi tarafından 24/I-a uyarınca haklı nedenle feshedildiği kabul edilerek kıdem tazminatına hükmedilmiş ise de, sözleşmesinin konusu olan işin yapılmasının işin niteliğinden doğan sebeple işçinin sağlığı için ne ölçüde tehlike oluşturduğu hususunda yeterli araştırma yapılmamıştır. Bu yönde gerekli araştırmanın yapılarak, İLGİLİ SAĞLIK KURULUŞUNDAN USULÜNE UYGUN RAPOR ALDIRILMASI ve işçinin feshinin haklı olup olmadığının değerlendirilmesi gerekirken, tek hekim raporuna ve varsayıma dayalı olarak yazılı şekilde hüküm kurulması hatalıdır.’’

İşçinin çalışma koşulları ve yaptığı işin yanında yaşı ve hizmet süresi de işçinin gerçekten haklı sebeple fesih edip/etmediğinin tespiti açısından önemlidir.

 

Yargıtay 9. HD., E. 2007/27517 K. 2008/25155 T. 26.09.2008

 

‘’Bu sebeple öncelikle davalı işyerinin niteliği, davacının çalışma koşulları ve yaptığı iş, YAŞI VE HİZMET SÜRESİ BELİRTİLMEK SURETİYLE üniversite bilim kurulundan heyet raporu alınmalı dosyadaki tüm delillerle birlikte bir değerlendirmeye tabi tutularak sonuca gidilmelidir.’’

 

İşçi sağlık problemlerinin oluşmasında kusurlu olsa dahi mahkemece işin işçinin sağlığı için ne ölçüde tehlikeli olduğu araştırılmadan karar verilmemesi gerekmektedir. Zira kanun metninde işçinin kusuruna değinilmemiş olup, işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığının ve yaşayışının tehlikeye girmesi gerektiği belirtilmiştir.

 

Yargıtay 9. HD., E. 2014/35249 K. 2016/6634 T. 21.3.2016

 

C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti: Mahkemece davacının, uzun yıllardır sigara içtiği ve öksürdüğü (23.05.2022 tarihli poliklinik takip formu), davalı işyerinden ayrılıncaya kadar da sigara içtiği, davacının tozlu ve dumanlı ortamlarda çalışmayacağını söylemesi üzerine davacıya bekçilik ve kantar görevlisi olarak çalışma işlerinin teklif edildiği, ancak davacının bu görevleri de kabul etmediği ve dosyaya sunduğu 07.06.2013 tarihli beyan dilekçesinde, önerilen bekçilik ve kantar görevliliği işlerinin de tozlu ortamda yapılması ve davacının bilgisayar bilmemesi sebebi ile bu görevlerin kabul edilmesinin mümkün olmadığının beyan edildiği, davalı işyerinde çalışan işçilerin periyodik muayenelerinin 6 ayda bir yapıldığı, toz emici bitkiler yetiştirildiği, çalışanlara maskeler dağıtıldığı, davacının, bir yandan astım hastası olduğunu ve tozlu, dumanlı ortamlarda çalışmasının mümkün olmadığını söylerken diğer yandan sigara içmeye devam etmesinin, çalıştığı ortam tozlu olsa dahi sağlığını olumsuz yönde etkilmediğini kabul etmesi anlamına geldiği, sigarayı bırakmadığı sürece işten ayrılsa dahi hastalığının devam edeceği, ayrıca, hastalığına ilişkin şikayetlerin işe girmeden önce dahi mevcut olduğunun dosya kapsamından anlaşıldığı, davacının kıdem tazminatı alabilme amacı ile ve sağlık sebepleri öne sürerek iş akdini feshettiği, yapılan feshin davacı işçi açısından haklı sebeple fesih olmadığı, kaldı ki fesheden tarafın ihbar tazminatı isteyemeyeceği ve fazla mesai alacak isteminin de davacı tarafından kanıtlanamadığı gerekçeleri ile davanın reddine hükmedilmiştir.

 

E) Gerekçe:

Davacı işçinin iş akdini haklı nedene dayalı olarak feshedip feshetmediği taraflar arasında uyuşmazlık konusudur. Davacı işçi sağlık nedeni ile dumanlı ve tozlu işte çalışamayacağı gerekçesi ile iş sözleşmesini haklı nedenle feshettiğini ileri sürmüş olup, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 24/1-a maddesine göre, iş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı ve yaşayışı için tehlikeli olursa işçinin haklı fesih hakkı bulunmaktadır. Mahkemece iş sözleşmesinin konusu olan işin yapılmasının işin niteliğinden doğan sebeple işçinin sağlığı için ne ölçüde tehlike oluşturduğu hususunda yeterli araştırma yapılmamıştır. Bu yönde gerekli araştırmanın yapılarak ilgili sağlık kuruluşundan usulüne uygun rapor aldırılması ve işçinin feshinin haklı olup olmadığının değerlendirilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması hatalıdır.

Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgilisine iadesine, 21/03/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Karardan da anlaşılacağı üzere işçinin sağlığının bozulmasına kendi kusuru ile sebebiyet vermesinin feshin haklılığı noktasında önemli olmadığı, işin niteliğinin işçinin sağlığı açısından tehlike oluşturup/oluşturmadığının araştırılması gerektiği belirtilmiştir.

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder